De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Schotse Parlement overweegt monument voor Poolse WWII generaal

Een campagne werd op donderdag ingehuldigd in het Schotse Parlement voor een monument voor een van de meest vooraanstaande Poolse soldaten van de Tweede Wereldoorlog, generaal Stanisław Maczek.

De generaal die Poolse troepen leidde onder geallieerd commando tijdens de bevrijding van Frankrijk, vestigde zich na de oorlog in Edinburgh, terwijl een Moskou gesteund Sovjet-regime in zijn vaderland geïnstalleerd was.

”Generaal Maczek was een uitzonderlijke man die een buitengewoon leven leefde, maar hij werd hier nooit echt erkend toen hij nog leefde,” merkte het Schotse Parlementslid Jean Urquhart op, die een receptie in het Schotse Parlement hield op donderdagavond, als aangehaald door The Herald krant.

In erbarmelijke omstandigheden na de oorlog, werd de generaal gedwongen werk aan te nemen als barman in een hotel in Edinburgh, en stierf uiteindelijk in 1994 op de hoge leeftijd van 104 jaar.

Maczek

General Stanisław Władysław Maczek in 1944 – Wikipedia

Echter, zijn nalatenschap ving de verbeelding van de Schotse Edelman Lord Fraser of Carmyllie, die het monument initiatief vóór zijn dood in 2013 in gang zette.

De campagne heeft een nieuwe impuls gekregen door de Edelman’s dochter, Katie Fraser, ondersteund door figuren met inbegrip van 92-jarige veteraan Captain Zbigniew Mieczkowski.

De Poolse Ex-strijders vereniging heeft GBP 5.000 toegezegd aan het initiatief, met als einddoel vastgesteld op GBP 100.000.

Maczek, als bevelhebber van de 1ste Poolse Pantserdivisie, en later van het 1e Poolse Legerkorps, hielp met het winnen beslissende geallieerde zeges tijdens Operatie Overlord, de 1944 Slag om Normandië, en zijn troepen bevrijd talrijke steden in de aanloop naar de Duitse capitulatie.

Uiteindelijk werd hij commandant van alle Poolse troepen in het Verenigd Koninkrijk tot hun demobilisatie in 1947. (nh)

Bron: The Herald

The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl