De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Geen voorschrift nodig voor ‘morning after pil’

De Polen zullen binnenkort het controversiële geneesmiddel over de toonbank kunnen kopen naar aanleiding van een uitspraak van de EU.

De uitspraak heeft veel van de natie gepolariseerd met vrouwenrechten activisten die denken dat het een belangrijke dag voor de Poolse vrouwen is. ”We willen geen ruilmiddel zijn op het politieke en ideologische podium. Toegang tot anticonceptie is ons recht,” zei de Poolse Federatie voor Vrouwen en Gezinsplanning in een verklaring.

Dit besluit zal een positief effect hebben op de gezondheidszorg van het land, zei gynaecoloog Romuald Dębski. ”Zulk een stap lost meerdere problemen in een keer op,” vertelde Dębski het IAR nieuws agentschap. ”Het elimineert alle onnodige nachtelijke wachtrijen voor gynaecologen in ziekenhuizen, waar mensen in rijen staan alleen maar voor een recept.”

”Vrouwen zullen in staat zijn ‘de morning – after pil’ in een eerder stadium te nemen, en hoe eerder ze doen, hoe groter de doeltreffendheid ervan,” zei hij, toevoegend dat de pil veilig is en geen ernstige bijwerkingen veroorzaakt.

De andere kant van de medaille

De EU-richtlijn was echter niet zonder haar critici.

”De beschikbaarheid van de zogenaamde ‘morning after pil’ te koop zonder een recept is een ideologische actie. Het ontneemt mensen de verantwoordelijkheid voor de voortplanting,” zegt Fr. Stanisław Wawrzeszak, de aalmoezenier van de nationale gezondheidszorg associatie.

In de politiek, werd de kwestie ook bekritiseerd door Polen’s grootste oppositiepartij, de conservatieve Wet en Rechtvaardigheid (PiS).

PiS parlementslid Anna Zalewska zei dat de richtlijn van de Europese Commissie slechts een ”aanbeveling” was en het aan de afzonderlijke regeringen was om te beslissen over de vraag of te verplichten.

”Ik ben verbaasd dat de Poolse regering en het ministerie van [volksgezondheid] wilt gedachteloos deze beschikking wil indienen,” zei Zalewska.

Tot nu toe was Polen een van de vijf lidstaten die de over-de-toonbank verkoop verbiedt van geneesmiddelen, die gebruikt kunnen worden als geboortebeperking ingenomen na een paar uur na de coïtus.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl