De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Poolse intellectuelen veroordelen medeplichtigheid CIA gevangenis

Eenentwintig prominente Poolse intellectuelen hebben een open brief gepubliceerd, waarin ze de duidelijke medeplichtigheid van het land met de VS martelpraktijken op islamitische van terrorisme verdachte personen veroordelen.

CIADe brief volgt openbaringen uit een rapport ovber CIA martel methoden met betrekking tot vermeende terroristen, zoals vrijgegeven door de Amerikaanse Senaat op 9 december.

“Ondanks de koppig ontkenningen van de autoriteiten die akkoord gingen een basis te creëren [voor het gebruik van de CIA], is de waarheid betreffende de gevangenis in Kiejkuty geopenbaard,” schreven de ondertekenaars, die filmmaker Agnieszka Holland, historicus en voormalig solidariteit activist Professor Karol Modzelewski en advocaat Monika Platek omvatten.

”We kunnen niet relativeren wat er gebeurd is, zelfs als de schuld van de Poolse autoriteiten beperkt was tot de overgave van de soevereiniteit over een geheime basis aan een bondgenoot, zonder medeweten van de ondervragingsmethodes die er werden gebruikt.”

>em>”De rechtvaardiging van foltering is een verraad van de waarden waarop het hedendaagse Polen werd gebouwd.”

Hoewel Polen in 2008 een onderzoek startte naar beschuldigingen of de CIA terrorismeverdachten vasthield op een zogenaamde ‘zwarte site’ in Polen vanaf 2002-2003, hebben voor vele jaren, de voormalige premier Leszek Miller en de voormalig president Aleksander Kwaśniewski ontkend dat Polen een dergelijke faciliteit binnen haar grenzen had.

Het CIA rapport heeft niet ronduit de namen genoemd van landen die deelnamen aan het programma, maar het bewijs was sterk genoeg voor Miller en Kwaśniewski om te erkennen dat deze gevangenis werd geëxploiteerd op Poolse bodem.

Polen’s onderzoek in de zwarte site, onder leiding van het openbaar ministerie in Kraków, is gaande.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl