De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Warschau monument onthuld voor Maharadja die Polen redde

Een monument is onthuld in Warschau in herinnering aan de overleden Maharadja van Nawanagar, die toevlucht bood aan meer dan 500 Poolse wezen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De onthulling ceremonie in Warschau’s Ochota district werd bijgewoond door India’s ambassadeur in Polen Monika Kapil Mohta.

Ze werd vergezeld door een aantal van de voormalige vluchtelingen die 70 jaar geleden meer dan een veilige haven in India vonden, met dank aan de Indische prins.

Het monument werd gebouwd op het zogenaamde ‘plein van de goede Maharadja’, die in 2013 ter ere van de Prins zo werd genoemd.

Beide eerbetonen werden gebracht als dank in een campagne geleid door Krzysztof Iwanek, een lid van het centrum voor Polen-Azië Studies (CSPA).

De kinderen die toevlucht kregen door de Maharadja hadden aanzienlijke ontberingen meegemaakt, na met hun families te zijn gedeporteerd naar regio’s zoals Siberië nadat de Sovjet-Unie Oost-Polen in september 1939 binnenviel.

Toen Hitler zijn pact met Moskou in 1941 brak door de invasie van de Sovjet-Unie, was Stalin verplicht om ‘politieke gevangenen’ vrij te laten na druk van Londen, waar de Poolse regering in ballingschap gestationeerd was.

Hoewel het Vorstendom Nawanagar technisch onafhankelijk was van het Britse bestuur in India, in feit, waren de zogenaamde prinselijke staten verplicht te onderhandelen met de Britten.

De Maharadja was lid van Churchill’s Imperial Oorlogs Kabinet, en de prins was de eerste Indiase burger die asiel aanbood aan Poolse weeskinderen.

Na uit de Sovjet-Unie te zijn getransporteerd naar Iran, woonde de kinderen op speciaal geprepareerde gebouwen bij de Maharadja’s Zomerpaleis op Balachadi, aan de kust van Nawanagar.

Ze hadden Poolse leraren, een Poolse scouting vereniging, en zij noemden de liefdevol beschouwde Maharadja ‘Bapu’, wat vader betekend.

Honderden andere Poolse wezen kregen asiel in Afrika en Nieuw-Zeeland tijdens de oorlog. Vieringen werden in het weekend gehouden in Nieuw-Zeeland markerend 70 jaar sinds 733 Poolse kinderen in Wellington Harbour op 1 november 1944 aankwamen.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl