De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Onenigheid over Kraków’s Russische POW memorial

De Poolse autoriteiten hebben bezwaar gemaakt tegen de Russische verzoeken voor een grootschalig Kraków monument ter herdenking van de Sovjet krijgsgevangenen die tijdens de Pools-Russische oorlog van 1919 tot 1921 stierven.
Pools-Russische

Rakowicki begraafplaats – auteur Gryffindor

Eind september, diende de Russische ambassade in Warschau een verzoek in bij Polen’s Raad voor de Bescherming van Strijd en Martelaarschap Plaatsen (ROPWiM) betreffende het potentiële monument, die zou worden opgericht op de historische Rakowicki Begraafplaats in Kraków.

Echter, ROPWiM secretaris Professor Andrzej Kunert heeft de Poolse Radio verteld dat het voorgestelde monument “onaanvaardbaar” is, en dat de gouverneur van de regio Małopolskie eveneens tegen het concept gekant is.

Professor Kunert merkte dat een meer geschikt vorm van gedenkteken een orthodoxe kruis zou zijn, vergezeld van een plaquette in het Pools en Russisch.

Verdere controverse werd aangewakkerd door beweringen van de Russische krant Komsomolskaya Pravda dat het voorgestelde monument een inscriptie zou dragen herinnerend aan de Sovjet-Unie soldaten “gemarteld in Poolse vernietigingskampen.”

ROPWiM heeft echter ontkend dat voorstellen voor een dergelijke inscriptie zelfs werden ingediend door de Russische ambassade.

Er zijn ook verschillen over het aantal Russische krijgsgevangenen die op Poolse bodem stierven als gevolg van de Pools-Russische oorlog van 1919 tot 1921.

Een Pools-Russisch historische Commissie concludeerde dat 18.000 stierf, terwijl de Russian Society of Military History, die onlangs als gevolg van een besluit door President Vladimir Putin werd opgericht, 60.000 citeert.

De burgemeester van Kraków Jacek Majchrowski, zelf een historicus, zei dat ongeveer 174 Sovjet soldaten in gemeenschappelijke graven op de Rakowicki begraafplaats zijn begraven.

Slechte condities en het uitbreken van epidemieën eiste een dodelijke tol onder de krijgsgevangenen in de Poolse interneringskampen van 1919 tot 1921.

Poolse historici hebben bezwaar gemaakt de doden vergeleken worden met het 1940 Katyn bloedbad, tijdens welke 20.000 Poolse officieren door de Sovjet-Unie geheime politie werden doodgeschoten.

Historicus Leszek Moczulski heeft betoogd dat eventuele plannen voor een monument op dit moment, terwijl de Pools-Russische betrekkingen gespannen zijn vanwege de Oekraïnse crisis, moet worden uitgesteld.

“Tot de Pools-Russische staat betrekkingen teruggekeerd zijn naar normaal, zouden we ons helemaal niet met deze kwestie moeten bezighouden,” vertelde hij de krant Gazeta Wyborcza dagelijks. (nh)

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl