De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Pro-Choice activisten houden protest in Warschau

Pro-Choice activisten protesteerde op zondag op Warschau’s kasteel plein, markerend de Internationale Dag van actie voor de decriminalisering van abortus.

Het protest werd gehouden onder de slogan ”vrouwen lijden in stilte”, en deelnemers zwaaide met afbeeldingen van gezichtsloze vrouwen, symbool voor wat zij beweerden de anonieme benarde situatie was van vele vrouwen in Polen op zoek naar abortus.

Volgens de Federatie voor Vrouwen en Gezinsplanning, een van de medeorganisatoren van het evenement, zijn vrouwen in Polen in het algemeen “beschaamd en bang” om hun ervaringen in de openbaarheid te brengen.

Abortus is legaal in het overwegend katholieke Polen, maar de wetten zijn strikter zijn dan die van de meeste andere EU-landen.

Op dit moment zijn abortussen toegestaan als het leven of de gezondheid van een vrouw door de voortzetting van een zwangerschap in gevaar is, als de zwangerschap een gevolg is van een strafbaar feit zoals verkrachting, of als de foetus ernstig misvormd is. In alle gevallen, moet de abortus plaatsvinden in de eerste 25 weken van de zwangerschap.

De Internationale Dag voor de decriminalisering van abortus heeft zijn wortels in Latijns-Amerika, waar vrouwen al meer dan 20 jaar regeringen hebben oproepen om abortus te decriminaliseren. Latijns-Amerikaanse activisten eisen ook dat er een einde komt aan de stigmatisering van vrouwen die op zoek zijn naar abortussen. De datum van 28 september werd gekozen omdat het de zogenaamde Rio Branco wet van 1871 (de wet van vrije geboorte) in Brazilië markeert, die alle kinderen geboren uit slavenouders emancipeert.

Bron: PAP

The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl