De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Oekraïnse crisis kon ‘EU energie Unie’ versnellen

President Bronisław Komorowski vertelde de journalisten in Portugal dat de gaande Oekraïnse crisis de Poolse gekoesterde droom van een Europese Energie Unie kon helpen te realiseren

energie unie

De afsluiter van een gasleiding

De Poolse president woont momenteel de tiende vergadering van de 7 leden Arraiolos Groep bij in Braga, samen met de presidenten van Hongarije, Finland, Oostenrijk, Duitsland, Letland en Portugal.

“In situaties van crisis, wanneer verscheidene EU-landen bedreigd worden – en ze worden heden bedreigd – kan het gemakkelijker zijn om een besluit over moeilijke kwesties te maken, openstellend een volledig nieuw, veiliger perspectief,” zei hij.

“Wij allen voelen dat Rusland energieproblemen gebruikt, namelijk het feit dat het een leverancier van energie is, met name gas, als een soort politiek wapen,” voegde hij toe.

Polen’s concept van een energie Unie, zoals gepromoot door de voormalige minister president Donald Tusk, beschouwt onder andere factoren dat EU-lidstaten gezamenlijk energie contracten met Rusland onderhandelen.

“EU-solidariteit zou voorkomen (Moskou) om energiechantage uit te voeren,” betoogd Komorowski, bewerend dat het Russische gas zaken in gevaar van instorten komen als het geen medewerking zou verlenen.

Andere elementen in de voorgestelde energie unie zijn een diversificatie van energiebronnen en de rehabilitatie van kolen – een belangrijke energiebron voor Polen.

De tweedaagse Arraiolos Groep ontmoeting eindigt op dinsdag. Naast energie, bespreken de deelnemers ook zaken als immigratie.

Controversiële Russische tentoonstelling gedemonteerd

Ondertussen, is een controversiële Russische tentoonstelling over Oost-Oekraïne, die gepaard ging met een vergadering van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Warschau gedemonteerd.

De tentoonstelling, die werd gehouden in Warschau’s Hotel Victoria, presenteerde beelden genomen door de gesneuvelde Russische fotograaf Andrei Stenin, die naar verluidt op 6 augustus werd getroffen door Oekraïense tanks, tijdens de reis met een vluchtelingen konvooi.

Oekraïense afgevaardigden klaagden tijdens de Warschau OVSE- vergadering dat de tentoonstelling eenzijdig was, met foto tags zoals “Huilende slachtoffers van het Oekraïense leger.”

Bron: PAP, TVP

The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live
 

Copyright © 2004 - 2019 All Rights Reserved Polenforum.nl