De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Rosetta begint historische komeet baan

Europa’s Rosetta ruimtesonde, met een Poolse meettoestel aan boord, is eindelijk aan haar baan begonnen rond Komeet 67P Churimov-Gerasimenko, tien jaar nadat het werd gelanceerd vanaf de aarde.

“Na 10 jaar, vijf maanden en vier dagen reizend naar onze bestemming, vijf keer in een lus rond de zon en 6,4 miljard kilometer klokkend, zijn we verheugd eindelijk aan te kunnen kondigen ‘we zijn er’,” zegt Jean-Jacques Dordain, directeur-generaal van het Europees Ruimteagentschap.

Rosetta maakt in wezen geschiedenis in zijnde de eerste sonde naar een Rendez-vous met een komeet.

Gelanceerd in maart 2004 van een base in Frans Guyana, is Rosetta langs Mars en twee asteroïden gereisd, 6 miljard kilometer overbruggend in de ruimte.

De sonde volgt een ingewikkelde baan die meerdere malen gecorrigeerd moet worden, omdat de komeet klein is, ongeveer vier door vier kilometer meet, en dus is haar aantrekkingskracht licht.

Aankomende november, zal Rosetta naar de oppervlakte van de komeet gestuurd worden met een lander Philae, uitgerust met Poolse meetapparatuur die gegevens over de kern van de komeet zal verzamelen.

Het instrument werd gebouwd in het ruimte-onderzoekscentrum van de Poolse Academie van Wetenschappen. De hele operatie kom in december tot een einde.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl