De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Poolse premier ‘duidelijke favoriet’ voor hoogste EU taak

Volgens berichten in de media, heeft Polen’s premier Donald Tusk zich ontpopt als favoriet om het voorzitterschap van de Europese Raad van Herman Van Rompuy over te nemen.

“De Minister-president zal een moeilijke beslissing te maken hebben,” vertelde Małgorzata Kidawa-Blonska, woordvoerster voor Tusk’s centrumrechtse Burger Platform, de Poolse Radio op vrijdagochtend, voorafgaand aan een EU-top in het weekend waar nationale leiders de belangrijke rol van leider van de Europese Raad en buitenlands beleid chef zullen bespreken

“Het is een erg vleiend positie voor Polen om mee te doen,” zei ze.

Na maanden van ontkenning dat hij geïnteresseerd was in de baan, wordt nu gedacht dat Donald Tusk overweegt de rol in de Europese Raad te accepteren naar aanleiding van de verslechtering van de ontwikkelingen in Oekraïne.

“Europese leiders proberen Donald Tusk sterk te beïnvloeden de post van voorzitter van de Europese Raad op zich te nemen,” vertelde Malgorzata Kidawa-Blonska aan Reuters op donderdag.

Het persbureau rapporteert dat “verschillende bronnen vertrouwd met het selectieproces” zeiden dat Tusk zich duidelijk als een favoriet ontpopt heeft voor een van de meest invloedrijke rollen in de EU.

“Van Rompuy zal vandaag alle EU-leiders bellen en als niemand tegen Tusk is, is er een deal,” heeft een persoon die bij het proces betrokken is, op voorwaarde van anonimiteit, gezegd.

Een knelpunt zou Polen’s haviken houding ten aanzien van Rusland kunnen zijn, omdat Warschau voor strengere sancties is tegen Moskou voor zijn vermeende rol in het conflict in het oosten van Oekraïne.

De Britse premier David Cameron was de eerste die openlijk steun verleende aan Tusk als kandidaat deze week, toen hij zei dat Polen en het Verenigd Koninkrijk een verlangen deelde om de EU te hervormen.

Donald Tusk is minister-president van Polen sinds het Burger Platform de verkiezingen van 2007 won en werd in 2011 herkozen.

De volgende geplande parlementsverkiezingen zullen plaatsvinden in het najaar van 2015.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl