De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Kerk geeft ‘liberale’ priester laatste kans

Een progressieve priester die blijkbaar zei dat de oudere generatie van Poolse bisschoppen ‘moet uitsterven’ heeft een “laatste kans” gekregen van zijn superieuren.

Lemański

Ksiądz Wojciech Lemański w Krakówie – auteur Franciszek Vetulani

Pater Wojciech Lemański werd verbannen uit het leiden van occasionele missen in zijn voormalige parochie te Jasienica, in de buurt van Warschau, volgende op controversiële opmerkingen op het Prystanek Woodstock rockfestival.

Echter, hoofd van het bisdom Warschau-Praga aartsbisschop Henryk Hoser vertelde het katholieke weekblad Gosc Niedzielny dat hij hoopt dat pater Lemański “de eenheid” van de kerk overeind zal houden.

“Dit is de laatste poging en de laatste kans,” zei Hoser.

“Mijn beslissingen zijn ontworpen om zijn priesterschap te redden,” voerde de aartsbisschop aan.

Aartsbisschop Hoser onthief pater Lemański aanvankelijk van zijn post in Jasienica in juli 2013 (een besluit dat dit jaar door het Vaticaan werd gesteund), maar het werd de priester toegestaan om occasionele missen te leiden een bezoekend geestelijke.

Hoser’s eerste verklaring voor het ontslag was dat de priester blijk had gegeven “van een gebrek aan respect en gehoorzaamheid aande bisschoppen, alsmede aan de leer van de diocesane bisschoppen in Polen over bio-ethiek kwesties.”

Lemański informeerde de media op dat moment dat de aartsbisschop zijn betrokkenheid in projecten ter bevordering van dialoog tussen Polen en Joden kwalijk nam, maar de kerk ontkende de beschuldiging.

De geestelijke, die op dit moment in een psychiatrisch ziekenhuis fungeert voor kinderen in de buurt van Warschau, blijft een populair figuur in Jasienica, waar hij een groep toegewijde supporters heeft.

Hij bezocht zijn oude parochie op zondag, maar zag af van het celebreren van de mis.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl