De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

‘Poolse Wallenburg’ geëerd in Śląsk

Plechtigheden worden gehouden in Jastrzębie-Zdrój, regio Śląskie, ter ere van Henryk Sławik, een Pools politicus en diplomaat die hielp 30.000 Poolse vluchtelingen te redden, met inbegrip van 5.000 Poolse Joden, in Hongarije gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Henryk Sławik werd 120 jaar geleden geboren in wat nu een onderdeel van Jastrzębie-Zdrój is.

Een mis werd gecelebreerd in zijn herinnering in de lokale kerk en een gedenkplaat werd in eerbetoon onthuld aan een man die door historici wordt beschreven als de held van drie naties – Pools, Joods en Hongaars en de ‘Poolse Wallenberg’, een verwijzing naar Raoul Wallenberg, de Zweedse diplomaat die tientallen duizenden Joden redde tijdens zijn ambtsperiode als Zweden’s speciale gezant in Boedapest in 1944.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, creëerde Sławik het Nurger Commitee voor hulp aan Poolse vluchtelingen in Hongarije en werd een gemachtigde van de Poolse regering in ballingschap.

Hij werkte nauw samen met Jozsef Antall, senior (de vader van de toekomstige Hongaarse eerste Minister).

Nadat de Poolse vluchtelingen van Joodse afkomst werden gescheiden van hun collega’s vanwege raciale decreten uitgegeven door de Hongaarse regering, verstrekte Sławik ze met valse documenten om daarmee hun Poolse roots en rooms-katholiek geloof te bevestigen.

Na de nazi-overname van Hongarije, ging hij ondergronds en arrangeerde hij het voor Poolse joden Hongarije te verlaten en de Holocaust te overleven.

In maart 1944 werd hij door de Duitsers gearresteerd. Hoewel op brute wijze gemarteld hij heeft Antall en zijn Hongaarse vrienden nooit verraden. Hij werd opgehangen in het Mauthause concentratiekamp.

In 1977 kreeg hij postuum de titel van de Rechtvaardigen onder the Naties en in 2010 ontving hij de orde van de Witte Adelaar, de hoogste onderscheiding van de Poolse staat.

Een waaier aan evenementen in eerbetoon aan Henryk Sławik die later dit jaar worden gehouden werden tijdens een persconferentie in Jastrzębie-Zdrój uitgestippeld. Zij omvatten een mis gecelebreerd door de primaat van Hongarije, een marathon van Jastrzębie-Zdrój naar Mauthausen, een première van een para-documentaire film over Sławik en Antall, evenals tentoonstellingen, lezingen, schoolcompetities en stadsspelen.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl