De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

‘Mijn internering hielp onze zaak’ zegt Wit-Russische dissident

De onlangs vrijgelaten Wit-Russische dissident Ales Bialiatski zei op donderdag in dat zijn internering drie jaar de zaak van de mensenrechten in zijn vaderland had geholpen.

Bialiatski diende 1050 dagen in een Wit-Russische strafkolonie nadat een Hof van de Minsk oordeelde dat hij had nagelaten belasting te betalen over het geld verzameld op bankrekeningen in Polen en Litouwen.

De verweerder, die een mensenrechtenorganisatie runt, had betoogd dat het geld voor charitatieve doeleinden was. De uitspraak van het Hof werd heftig veroordeeld door het Europees Parlement, de Raad van Europa en de OVSE.

“De [Wit-Russische] autoriteiten wilden van mij dat ik gratie aan zou vragen, maar dat zou een morele overwinning voor hen hebben betekend,” zei hij.

Bialiatski zei dat paradoxaal genoeg, zijn verblijf achter de tralies meer voor de dissidenten deed dan hij kon hebben bereikt aan de buitenkant.

Hij herinnerde zich een gesprek met een Servisch mensenrechtenactiviste die hem had verteld dat soms de meest effectieve manier om te bestrijden “niets doen is.”

Bialiatski merkten op dat hij alleen tot het volledige begrijpen van de wijsheid van deze opmerking kwam toen hij geïnterneerd was.

Echter, had hij geen kritiek op de mensen die het het land ontvlucht waren uit angst voor repressie, argumenterend dat met de technologie van de 21ste eeuw, “u in Nieuw-Guinea kunt zitten en werken voor de Wit-Russische zaak.”

Bialiatski’s gevangenzetting veroorzaakte verlegenheid in Polen en Litouwen, toen bleek dat de twee landen onbewust informatie over de bankrekeningen van Bialiatski aan de Wit-Russische autoriteiten had doorgestuurd.

De minister van buitenlandse zaken van Polen beschreef de actie als een “verwerpelijk vergissing” en verontschuldigde zich aan Bialiatski.

De bijeenkomst van donderdag in Warschau werd georganiseerd door de Stefan Batory Foundation en de Helsinki Foundation voor de mensenrechten.

Bron: PAP

The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl