De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

OVSE: Overval op Wprost kantoren ‘onaanvaardbaar’

OVSE “bezorgd door pogingen journalisten te dwingen hun bronnen te onthullen” tijdens een inval op een redactiebureau door interne veiligheidsofficieren in poging om bewijs in het ‘afluisterschandaal’ in beslag te nemen.

De vertegenwoordiger van de organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa en de vrijheid van Media Dunja Mijatović, gaf op donderdag een verklaring uit na de inval door het Interne Veiligheid Agentschap (ABW) op de redactiekantoren van het tijdschrift Wprost, uiting geven aan “bezorgdheid” over de eis dat de hoofdredacteur bronnen onthulde en bewijs overhandigde in een schandaal dat het Poolse politieke establishment op zijn grondvesten liet schudden en kan leiden tot vervroegde verkiezingen.

“Dit soort onderzoeksmethoden zijn onaanvaardbaar omdat ze een koelend effect hebben op onderzoeksjournalistiek en de vrijheid van de media, kunnen verstikken” zei Mijatović, na wat leek op een gewelddadige strijd op woensdagnacht tussen de officieren en hoofdredacteur Sylwester Latkowski, toen de officieren van het agentschap een laptop en andere materialen in beslag probeerde te nemen.

“Ik verzoek de autoriteiten te handelen in overeenstemming met media vrijheid verplichtingen. Journalisten rechten van hun vertrouwelijke bronnen te beschermen moeten worden gewaarborgd en de centrale rol van de media voor elke democratie moet worden gewaarborgd,” zegt de verklaring van de OVSE, vaststellend dat geen gerechtelijk bevel was afgegeven vóór de inval.

Officieren van Justitie onderzoeken momenteel wie stiekem opnames heeft gemaakt van Polen’s centrale bankier en minister van binnenlandse zaken tijdens het bespreken van maatregelen die de Nationale Bank van Polen zou kunnen nemen vóór de verkiezingen van 2015 die ten goede zouden komen aan de regerende Burger Platform partij in ruil voor een wisseling van de minister van Financiën.

Tegenstanders van minister president Donald Tusk beweren dat de tapes een politieke collusie aantonen tussen de centrale bankier Marek Belka en de regering van het Burger Platform, hoewel de regering beweert dat de tapes onderdeel zijn van een illegale poging tot een omverwerping van de regerende coalitie.

Donald Tusk zei op donderdag dat hij “in weken” vervroegde verkiezingen zou kunnen uitschrijven, als de “vertrouwenscrisis” in het Poolse politieke establishment blijft.

De hoofdredacteur van het populaire Wprost magazine, Sylwester Latkowski heeft gezegd dat hij op zaterdag bewijzen en tapes zal overhangen aan de officieren van justitie wanneer zijn journalisten de volledige openbaarmaking van de inhoud ervan hebben voorbereidt voor de volgende editie van het tijdschrift.

Latkowski zei echter dat hij niet de bron van de materialen zal onthullen.

Ondanks de bewering van de minister-president dat hij niets wist van de zaak voordat het op woensdagnacht gebeurde, vertelde Marcin Mastalerek een oppositie parlementslid voor de Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij aan de omroep TVP, dat Donald Tusk “Polen behandelt als een bananenrepubliek. Hij zal alles doen om aan de macht te blijven”.

Bron: hNews.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl