Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Piłsudski’s Cadillac nieuw leven gegeven

Herstel werk is gaande van een Cadillac, gekocht voor de ‘vader van de Poolse onafhankelijkheid’ Maarschalk Józef Piłsudski nadat president Bronisław Komorowski het initiatief verdedigde.

De vernieuwde auto zal een hoofdzakelijk decoratief doel dienen op nationale feestdagen, en plannen zijn gemaakt de limousine op 11 november, de Poolse Onafhankelijkheid Dag, te onthullen.

De restauratie van het antieke voertuig wordt uitgevoerd in Poznań, in het westen van Polen, en de gehavende auto moet binnenste buiten worden gekeerd voordat het opnieuw rijklaar kan worden gemaakt.

Een andere Cadillac is besteld in de VS, zodat ontbrekende of onbruikbare delen vervangen kunnen worden.

De originele auto, een Cadillac Fleetwood speciale 355D, had kogelvrije ramen, en was speciaal in opdracht besteld voor de noodlijdende Poolse leider, en kwam aan in Polen in 1935, net maanden voor zijn dood.

Het is onduidelijk of Piłsudski de limousine eigenlijk gebruikte, maar blijkbaar bij het zien van het voertuig, maakte hij de typisch sarcastische geestigheid dat hij een doodskist had gekocht.

Józef Piłsudski riep de Poolse onafhankelijkheid uit aan het staartstuk van de eerste Wereldoorlog op 11 November 1918, er werd daardoor ‘Staatshoofd’ voor vier jaar, totdat het Bureau van de President in 1922 werd opgericht.

Na een reeks van regeringen die faalden, leidde hij een militaire staatsgreep in 1926, maar weigerde daarna het ambt van president. Echter, hij hield een strakke greep op de macht tot aan zijn dood in mei 1935, soms met behulp van autoritaire methoden om zijn tegenstanders onder controle te houden.

Auto Piłsudski

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl