De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

‘Poolse Paganini’ Stradivarius gestolen in VS

Een Stradivarius viool, ooit eigendom van de Poolse virtuoos Karol Lipiński (1790-1861) werd eerder deze week gestolen van Frank Almond van het Milwaukee Symfonie Orkest.

De violist werd door twee dieven met een elektrische stun gun aangevallen na een optreden in een van de voorsteden van Milwaukee.

Volgens de lokale politie was het instrument het primaire doelwit van de overval.

Gemaakt in 1715 en bekend als de Lipiński Stradivarius, wordt er gezegd dat het een waarde heeft van 5 tot 10 miljoen dollar.

De FBI heeft het instrument in haar internationale kunst diefstallen database ingevoerd en is een van ongeveer 600 violen, altviolen en cello’s gebouwd door de beroemde Italiaanse maker Antonio Stradivari die nog bestaan.

Lipiński werd ”de Poolse Paganini” genoemd en de twee virtuozen ontmoette elkaar in 1817 in Milaan en gaven samen concerten, maar met het verstrijken van de tijd ruïneerde een rivaliteit tussen hen hun vriendschap.

”Ik weet niet wie de grootste is, maar Lipiński is zeker de tweede grootste”, zei Paganini, wiens viool spel van een dergelijke woeste virtuositeit was dat er gezegd werd dat hij een pact met de duivel had gesloten.

Lipiński was ook een prominent componist. Zijn oeuvre omvat vier vioolconcerten, drie symfonieën, studies, polonaises, Rondo’s, variaties en capriccios.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl