De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Een op de vijf Polen zou zijn leven voor Polen geven

Een vijfde van de Polen die ondervraagd zijn in een nieuwe enquête beweren dat ze hun leven voor hun land zouden offeren, omdat een debat woedt over een Poolse officier die de dood riskeerde toen hij in 1972 overliep naar de CIA.

Volgens de enquête, die werd uitgevoerd door het Homo Homini Instituut in het kader van een nieuwe film over Kolonel Ryszard Kukliński, zou maar liefst 41 procent van de Polen totaal niets opofferen voor hun land.

Terwijl 19 procent zei dat ze hun leven of gezondheid zouden offeren, beweerde ongeveer 17 procent dat ze al hun activa voor het welzijn van hun land zouden geven.

De resultaten, die werden naar buiten gebracht op de tiende herdenking van Kukliński dood, en geeft aan dat de Polen uit kleine plaatsen en het platteland iets meer bereid zijn om offers te brengen dan hun landgenoten in de steden.

Ongeveer 43 procent van de ondervraagden uit steden van 50.000 inwoners of meer, zei dat zij niet bereid waren om om het even wat te offeren voor Polen, terwijl in dorpen en kleine steden, het niveau bij 39 procent lag.

Kolonel Ryszard Kukliński vertrok uit Polen in 1981, na een periode van acht jaar doorgeven van geheime documenten aan de CIA.

Het debat over de Kukliński’s motieven leefde opnieuw op met de nieuwe film Jack Strong, die werd op 7 februari uitgebracht. President Bronisław Komorowski verklaarde dat hij overweegt postuum eerbetoon aan de kolonel uit te reiken.

CIA veteraan David Forden vertelde het Poolse persbureau na de première dat Kukliński “diep loyaal was aan zijn land, en op hetzelfde moment begreep dat dit land niet vrij was – dat is waarom hij besloot om te doen wat hij deed, wetende dat hij een enorm risico nam.”

Bron: Rzeczpospolita

The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl