De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Amnestie verklaard in Oekraïne

Een amnestie trad op maandag in werking in Oekraïne nadat activisten van de oppositie voldeden aan de belofte zich terug te trekken uit sleutelposities in Kiev.

Demonstranten trokken zich op zondag terug uit het stadhuis in Kiev na het gebouw twee maanden te hebben bezet, en in de omgeving werden barricades neergehaald.

Als onderdeel van de deal, zijn in de afgelopen dagen 243 demonstranten vrijgelaten die door de autoriteiten aren gezet, met betrekking tot vermeende strafbare feiten gepleegd tussen 27 december en 2 februari.

Arseny Yatseniuk, een van de drie belangrijkste oppositieleiders in Oekraïne, heeft bevestigd dat ongeveer 2000 gevallen moeten worden geschrapt, en als dit niet gehonoreerd wordt, er “vreedzame protesten” zullen volgen.

Ten minste zes mensen stierven als gevolg van de vechtpartijen tot zo ver, en velen zijn gewond geraakt.

De Poolse minister van buitenlandse zaken Radosław Sikorski schreef op vrijdag dat de “intensieve gesprekken” tussen de Oekraïense autoriteiten en de oppositie als een positief teken gezin moeten worden.

Sikorski zei dat dit hoop gaf voor de uiteindelijke oprichting van “een nieuwe regering die geworteld is in nieuwe constitutionele beginselen.”

Echter, betoogde hij dat het misplaatst zou zijn zich te “mengen in de interne aangelegenheden van Oekraïne.”

De protesten braken uit nadat President Viktor Yanukovich plannen liet vallen om in november een associatieovereenkomst met de EU te ondertekenen.

Sikorski heeft gezegd dat de “pro Europese aspiraties” van honderdduizenden Oekraïners die de straat op gingen om te protesteren, beschouwd moeten worden als een “belangrijk politiek feit,” ondanks Yanukovich’s poging om nauwer samen te werken met Rusland

Vandaag zijn de oppositie leiders Arseny Yatseniuk en Vitali Klitschko weer bij bondskanselier Angela Merkel op bezoek geweest, om over de situatie te praten. Alle drie waren het er over eens dat geweld niet meer gebruikt moet worden, om een standpunt duidelijk te maken.

Bron: PAP

The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl