De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Meer details van geheime CIA gevangenis in Polen onthuld

De CIA overhandigde 15 miljoen dollar in contanten aan Poolse agenten in 2003 als onderdeel van een deal voor het opzetten van een geheime CIA gevangenis waar Al-Qaeda verdachten gehouden en gemarteld werden, onthult de Washington Post.

In een van de meest gedetailleerde beschuldigingen die nog gemaakt moeten worden betreffende het bestaan van de geheime CIA gevangenis in Polen, rapporteert de krant dat voormalige CIA ambtenaren hen verteld hebben dat een deel van het geld gebruikt werd voor het verbeteren van de beveiliging van een villa op drie uur rijden van Warschau, waar terrorismeverdachten Abd al-Rahim al-Nashiri en Abu Zubaida reeds werden vastgehouden.

De zogenaamde ‘black site’ – met de codenaam “Quartz” door de CIA – was een twee verdiepingen tellende villa in Stare Kiejkuty in het noordoostelijke meren gebied, gebruikt door Poolse inlichtingendiensten als een trainingsfaciliteit, die werd overgedragen aan de Amerikaanse agenten nadat sites in Thailand en Cambodja ongeschikt bleken.

Een schuur aan de achterkant van de villa werd ook omgebouwd tot een cel.

De faciliteit “was vrij Spartaans,” heeft een naamloze CIA ambtenaar de Washington Post verteld.

In de villa, werden de verdachten van terrorisme, na toestemming van het Amerikaanse ministerie van Justitie, vervolgens onderworpen aan “verbeterde ondervragingstechnieken” waaronder “slapping, slaaptekort en waterboarding,” meldt de krant.

Nashiri was ook geblinddoekt en gemarteld tijdens een “fake executie” waar een boor tegen zijn hoofd werd gezet, volgens verscheidene voormalige CIA ambtenaren.

De site werd in september 2003 gesloten met ongeveer 11 gevangenen die in die tijd werden doorgestuurd naar Roemenië, Marokko en Litouwen.

In december brachten Abd al-Rahim al-Nashiri en Abu Zubaida – die nog steeds door de VS worden vastgehouden in de beruchte Guantanamo Bay gevangenis – hun zaak naar het Europees Hof van de mensenrechten, waar advocaten beweerden dat Polen het internationaal recht had geschonden door het toestaan dat ze werden gevangengezet en gemarteld.

Polen’s linkervleugel premier in 2002 en 2003, Leszek Miller, heeft lang ontkend enige kennis te hebben van de CIA ‘zwarte website’.

Een Pools onderzoek, na de verkiezing van de Burger Platform regering in 2007, moet nog steeds haar bevinding publiceren, zeggend dat het onderzoek werd gehinderd door ambtenaren van de V.S. die weigeren om deel te nemen.

Amerikaanse en Poolse ambtenaren in de VS weigerde commentaar te geven op de aantijgingen door de Washington Post.

Polen’s minister van buitenlandse zaken Radosław Sikorski zei op vrijdagochtend dat vragen als of er een CIA gevangenissen in Polen was “gericht dienen te worden aan Leszek Miller”.

Miller verwierp weer de beschuldigingen, het televisiestation Superstacja vertellend: “[het rapport] klinkt als een Hollywood-film”.

Dit artikel is gisteren om 11:50 uur bijgewerkt met citaten van Miller en Sikorski.

The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl