De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Bommelding begeleidt begin van ‘Poolse Breivik’ proces

De veiligheid bij het gerechtsgebouw in Kraków werd op maandag aangescherpt, bij het begin van het proces tegen een Poolse academicus die naar verluidt van plan was het Poolse parlement op te blazen.

Het proces bij de arrondissementsrechtbank van Kraków begon veertig minuten later dan gepland nadat een bommelding werd gemaakt door een anonieme beller.

Dr. Brunon Kwiecień, die heeft afgezien van gebruikelijke privacyrechten in Polen gegeven in dit proces, heeft negen aanklachten tegen zich horen uitspreken, onder hen de planning van een terroristische aanval op Polen’s constitutionele autoriteiten en het illegaal bezit van wapens en explosieven.

Volgens het openbaar ministerie, plande de voormalige werknemer van de Landbouw Universiteit in Kraków om een voertuig vol met explosieven in het Lagerhuis van het Poolse Parlement te rammen op een tijdstip als zowel president Bronisław Komorowski en minister- president Tusk aanwezig zouden zijn.

Echter, Kwiecień’s advocaat Maciej Burda heeft de Poolse radio verteld dat zijn cliënt door een van de getuigen gemanipuleerd was in het plannen van de aanval als gevolg van het geven van bewijs bij het proces.

“We willen het hele mechanisme van provocatie aan het licht brengen waaraan mijn cliënt onderworpen was,” zei Burda.

Kwiecień was geïnfiltreerd door agenten van Polen”s Interne Veiligheid Agentschap (ABW), en hij is beschuldigd van het proberen om studenten te inspireren deel te nemen aan de aanval, met plannen die voor 2009 voorbereid waren.

Hij werd uiteindelijk op 9 november 2012 gearresteerd.

Februari 2013, gaf Brunon Kwiecień toe dat hij de aanval had gepland, in een verklaring uitgebracht door zijn advocaat bewerend dat hij “arrogante” politici had willen straffen.

Eerder, hadden openbare aanklagers beweerd dat Dr. Kwiecień een extreemrechtse extremist en antisemiet was die van oordeel was dat “de situatie in het land in de verkeerde richting was gegaan omdat alle toonaangevende gouvernementele posities bezet werden door ‘buitenlanders’.”

Echter, Maciej Burdas reageerde dat zijn cliënt niet gemotiveerd was door een politieke ideologie.

Psychologen hebben besloten dat de academicus uit Kraów normaal was toen hij zijn plannen voor de aanval aan het smeedde was.

Brunon Kwiecień kan 15 jaar gevangenisstraf krijgen, als hij schuldig bevonden wordt inzake de aanklachten die tegen hem zijn ingediend.

Twee andere verdachten staan naast de academicus uit Kraków tijdens het proces.

In een draai aan het geval, werden de overblijfselen van Brunon Kwiecień’s schoonmoeder in februari 2013 geïdentificeerd, na te zijn gevonden in een ondiep graf langs de weg in de buurt van Kraków.

Bron: IAR/TVN

The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl