Polen heeft in de afgelopen achttien maanden toegang geweigerd aan een record aantal van 52.000 mensen langs de oostgrens, met 83 procent van de nieuwkomers Tsjetsjenen met Russisch staatsburgerschap.
“De belangrijkste reden dat duizenden buitenlanders zijn teruggestuurd aan de oostelijke grens is het ontbreken van Visa of verblijfsvergunningen voor Schengen landen,” zei Agnieszka Golias, een woordvoerder voor de Poolse grenswacht service.“Ze presenteren vaak valse uitnodigingen van Poolse bedrijven, of hebben niet genoeg geld om in het land te verblijven,” voegde ze eraan toe.
Ondertussen, heeft Polen’s Bureau voor Buitenlanders sinds januari, 14.000 asielaanvragen ontvangen van mensen die proberen om binnen te komen via de Poolse oostgrens.
In 2008 en 2009, gaf Polen meer dan 3000 Tsjetsjenen ofwel de vluchtelingen status of de soortgelijke status van “subsidiaire bescherming.”
Echter, in de afgelopen drie jaar zijn de aantallen aanzienlijk gedaald, en heeft Polen in drie jaar tijd ongeveer 600 Tsjetsjenen een beschermde status heeft verleend.
Degenen wier aanvragen zijn afgewezen kunnen in Polen blijven om beroep aan te tekenen tegen het besluit in asielzoekers centra in steden zoals Bialystok, noordoost Polen.
De nasleep van de oorlog
De ineenstorting van de Sovjet-Unie leidde tot twee separatistische oorlogen in Tsjetsjenië, en sinds 2007, is het geregeerd door de door Moskou goedgekeurde leider Ramzan Kadyrov.
Hoewel de opstand in 2009 grotendeels werd uitgeroeid, zijn verspreide groepen partizanen nog steeds actief, en honderdduizenden mensen werden ontheemd door het conflict.
Mensenrechten groepen, met inbegrip van de internationale Helsinki-Federatie voor mensenrechten, hebben Kadyrov beschuldigd van brute repressie tegen degenen die sympathiek staan tegenover de rebellen.
Bron: PAP