De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Hoorzitting, over CIA gevangenis in Polen begint in begin december

De eerste hoorzitting, gebracht door voormalige gevangenen die beweren dat ze in Polen in een CIA gevangenis werden vastgehouden, zal op 2 en 3 december bij het Europees Hof voor de rechten van de mens in Straatsburg beginnen.

De zaak is voor de rechter gebracht door Abd al-Rahim al-Nashiri en Abu Zubaydah, – beiden worden nog steeds vastgehouden in Guantánamo Bay – die beweerden dat ze in 2002 en 2003 werden vastgehouden en gemarteld op een geheime CIA-faciliteit in Stare Kiejkuty, noordelijk Polen.

Aanwezig op de hoorzitting zal de speciale VN Rapporteur inzake mensenrechten en anti – terrorisme Ben Emmerson en advocaten zijn die hun cliënten, vertegenwoordigen, hoewel het niet bekend is op welke niveau Polen vertegenwoordigd zal worden.

“We weten niet wie de Poolse regering zal vertegenwoordigen,” zegt Adam Bodnar van de Helsinki Foundation.

Beide klagers zullen het huidige Poolse onderzoek naar of er een CIA gevangenis in Polen was, dat aan de gang is sinds 2008, maar nog tot een conclusie moet komen, beschuldigen van “chronische inefficiëntie”.

”Ik hoop dat het Hof de ontvankelijkheid van het verzoek bepaalt en een besluit zal uitgeven dat Polen moet voldoen aan de normen van de Conventie voor de bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden en de Poolse wet,” vertelde Bartlomiej Jankowski, de advocaat van Abu Zubaydah de TVP omroep.

Polen’s linkervleugel premier en president ten tijde van de beschuldigingen van een CIA-gevangenis op Poolse bodem, Leszek Millar en Aleksander Kwaśniewski respectievelijk, hebben volgehouden dat ze geen kennis hadden van een dergelijke faciliteit, hoewel anonieme bronnen binnen Polen’s geheime diensten de media verteld hebben dat er een detentiecentrum in Stare Kiejkuty was, gerund door Amerikaanse agenten.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl