De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Bedreigen onthoudingen over overheidsfinanciën stemming regeringsmeerderheid?

Jarosław Gowin, tegen kandidaat van premier Donald Tusk de verkieizingen voor het leiderschap van het regerende Burger Platform, plus twee andere parlementsleden, onthielden zich woensdag in het Parlement van stemming over een wijziging van de begrotingswet.

Gowin, die als minister van Justitie in mei werd ontslagen uit de Burger Platform/Poolse Volks Partij (PSL) coalitieregering, en de Burger Platform parlementsleden John Godson en Jacek Żalek waren niet in de zaal van het Lagerhuis van het Poolse Parlement (de Sejm) toen de parlementsleden instemde om te blijven werken aan het amendement welke de regering zou toestaan de overheidsfinanciën regels te verlichten op het begrotingstekort.

De Burger Platform/PSL coalitie heeft momenteel een kleine, vijf zetel meerderheid in het Lagerhuis, die kwetsbaar is voor onthoudingen en rebellie.

De Poolse economie is dit jaar aanzienlijk vertraagd en premier Tusk zei vorige week, dat het ministerie van Financiën een manier moest vinden om een gat in de begroting voor dit jaar van 24 miljard zloty (6 miljard euro) op te vullen, nadat inkomsten meer dan voorzien gedaald waren.

Maar de drie afgevaardigden hebben gezegd dat zij een wetsvoorstel dat lenen verhoogt niet kunnen steunen tot wat zij betogen geen duurzame niveaus zijn.

“Ik kan me niet veronderstellen een project te steunen die de Poolse economie blootstelt en bedreigt met een leningen orgie” vertelde Jarosław Gowin, die deel uitmaakt van de conservatieve vleugel van de regerende partij, aan de journalisten op donderdagochtend.

Het Burger Platform parlementslid Jacek Żalek zei gisteren dat een stemming om de overheidsfinanciën discipline te verlichten een precedent zou scheppen, waardoor begrotingsdiscipline en leen niveaus uit de hand kunnen lopen.

Burger Platform parlementslid Jacek Żalek zei gisteren dat een stemming om de overheidsfinanciën discipline te verlichten een precedent zou scheppen, waardoor de begrotingsdiscipline en leen niveaus uit de hand de hand zouden lopen.

Dit zou “naar een faillissement [van de staat] leiden, zoals ervaren tijdens het Gierek tijdperk” vertelde Żalek aan Gazeta Wyborcza, verwijzend naar de jaren zeventig in Polen toen de communistische autoriteiten onder Edward Gierek miljarden van westerse landen leende om een kortstondige consumeringsopleving te verkrijgen.

“We zijn ervan overtuigd dat onze collega’s zeer oneerlijk hebben gehandeld, zowel tegen de regering als tegen de rest van de partij,” zei Rafał Grupiński, hoofd van de parlementaire Burger Platform partij, toevoegend dat leden die tegen de regering stemmen, of zich van stemming onthouden en de partij regels breken, geconfronteerd moeten worden met disciplinaire maatregelen.

Hij voegde echter toe, dat Jarosław Gowin “immuun” was voor de partij discipline, omdat hij momenteel bezig zich kandidaat te stellen tegen premier Donald Tusk voor het leiderschap van het centrumrechtse Burger Platform, dat sinds 2007, met zijn coalitiepartner PSL aan de macht is.

Gowin heeft het Burger Platform opgeroepen “terug te keren naar haar wortels”, die gebaseerd zijn op “gezonde overheidsfinanciën, een vrije markt en traditionele moraal”.

De resultaten van de Burger Platform lijsttrekkerverkiezingen worden in september verwacht.

DE parlementsleden stemmen vrijdag opnieuw over de publieke financiënwet.

Bron: The News.pl (English verrsion)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl