De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Poolse veiligheidsdienst waarschuwt voor Acron’s Tarnów bod

Polen’s Interne Veiligheid Agentschap (ABW) waarschuwde de regering twee maanden geleden dat een overname van het door de Poolse Staat gecontroleerde chemische bedrijf Azoty Tarnów door de Russische reus Acron niet alleen een bedreiging voor Polen’s chemische industrie kon vormen, maar ook voor haar energiesector, meldt Rzeczpospolita.

De krant verkreeg een interne ABW memo, volgens welke Acron, Tarnów wilde verwerven om daarna de mogelijkheid van het bedrijf te “torpederen” van het omschakelen van het gebruik van Russisch gas naar andere bronnen, zoals goedkoper VS gas of, eventueel, Pools leisteen gas.

Het Russische staat gecontroleerde Gazprom voorziet veel van Polen’s grootste industriële bedrijven van gas en de Russische staat is erop gebrand om ervoor te zorgen deze contracten blijven bestaan. Het rapport houdt in dat Acron nauwe banden heeft met het Kremlin als het gaat om strategische kwesties.

“De Poolse regering is het er over eens de Russische hoofdstad uit de buurt te houden van de meest strategische industriële sectoren. Een paar maanden geleden, zei premier Donald Tusk dit regelrecht”, aldus een bron uit zijn regering, die anoniem wenst te blijven.

Acron verhoogde eerder deze maand de biedprijs voor Tarnów, maar de Staatskas blijft zich verzetten tegen het vooruitzicht van de verbinding, schijnbaar om politieke redenen.

“Mijn positie met betrekking tot het aanbod is geheel negatief, maakt niet uit wat er vandaag gebeurd is,” zei Staatskas minister Mikołaj Budzanowski tegen verslaggevers nadat de Russische onderneming haar aanbod verhoogde.

Tarnów later zei dat het bood op een aandeel in de lokale rivaal Zaklady Azotowe Pulawy, welke analisten zien als een stap ontworpen om de Russische ongevraagde interesse af te weren.

Wasaw Business Jornal (English)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl