De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Polen positief na Euro 2012

Met het Euro 2012 toernooi dat nu voorbij is, kijken een aantal organisatoren en politici terug op het evenement als een groot succes.

Volgens Marcin Herra, voorzitter van PL.2012 – het lichaam die voorbereiding van de competitie coördineerde, heeft de overgrote meerderheid van de ondervraagden over de algemene organisatie een positieve feedback gegeven.

“Vier jaar geleden vertrouwden we niet voor 100 procent erop dat we in staat zouden zijn om de Euro 2012 zo goed te organiseren als we in werkelijkheid deden. Vandaag, hebben 85 procent van de buitenlanders die een bezoek brachten tijdens het toernooi gezegd dat ze onder de indruk waren van hoe het werd opgevoerd, en 97 procent van de Polen zijn trots op wat we bereikt hebben,” zei hij tegen de journalisten op dinsdag.

Hij voegde daaraan toe dat 92 procent van de buitenlanders die naar Polen kwamen voor het evenement geen probleem zouden hebben met het aanbevelen van de land aan hun vrienden en 13 procent wenst het opnieuw te bezoeken op enig moment in de toekomst, schrijft Gazeta Wyborcza.

Sport Minister Joanna Mucha heeft ook volle lof geuit over de organisatoren en beweerde dat de natie nu een “nieuw gevoel” heeft.

“Wij geloven dat de sfeer in Polen nu heel anders is in vergelijking met een paar maanden geleden en meer dat 90 procent van de burgers denkt dat we goede gastheren waren”, verklaart ze.

De krant stelt ook dat de criminaliteit tijdens de Euro 2012 gedaald is. De politie statistieken tonen dat het aantal gemelde diefstallen gedaald is van 3.597 naar 2.046, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en inbraken gedaald zijn van 1.288 naar 852.

In totaal werden ongeveer 600 mensen gearresteerd in verband met de gebeurtenis, wat volgens de minister van Binnenlandse Zaken Jacek Cichocki, minder is dan verwacht werd.

Het meest lastige beveiligings kwestie kwam met de confrontaties tussen Russen en Polen op 16 juni in Warschau, verklaarde de heer Cichocki, maar in het algemeen is de overheid blij met de manier waarop relschoppers werden behandeld.
Hij voegde eraan toe dat van de 600 gearresteerde mensen, ongeveer 200 in de rechtbank moeten verschijnen.

Het land kreeg ook lof van de BBC, die iets meer dan een maand geleden angst opgestookte over ras problemen met haar Panorama documentaire ‘Stadions van Hate’ waarin de voormalige Engelse legende Sol Campbell fans waarschuwde weg te blijven als zij niet wilde “terug te komen in een kist”.

“… Na een toernooi dat begon met vrees voor hooliganisme en racisme, hebben zowel Oekraïne en Polen het volste recht om een evenement te vieren dat beide landen veel krediet gaf”, aldus chef voetbal BBC Sport schrijver Phil McNulty op zijn blog.

Hij schreef dat zowel de Polen en Oekraïners “vriendelijk, gastvrij, beleefd en behulpzaam” waren, en dat het toernooi in zijn geheel geweldig was “op en naast het veld”.

New Poland Express

All photos and texts on this website are copyrighted.
Unauthorized use without permission of the Author or Administrator, will be punished by international law
Copyright © 2004 - 2018 All Rights Reserved Polenforum.nl