De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Warschau herdenkt Raoul Wallenberg

Een speciale conferentie vond deze week plaats in Warschau’s Joodse Theater over het leven van Raoul Wallenberg, dit jaar 100 jaar geleden geboren, die probeerden om de levens van tienduizenden Joden te redden in het door nazi’s bezette Hongarije tijdens WO II.

De conferentie, “Man in een brute realiteit”, op maandag, was ter ere van de architect, zakenman en diplomaat, voor zijn werk in het proberen om Joden te redden door hen te voorzien van Zweedse documenten en veilig onderdak.

Wallenberg drong erop aan dat drastische maatregelen nodig waren om Joodse levens van de uitroeiing te redden en talrijke ooggetuigenverslagen beschreven hem als “moedig” wanneer geconfronteerd met de nazi’s, terwijl hij als speciaal diplomatieke gezant van Zweden in Boedapest diende.

Wallenberg werd aangehouden op verdenking van spionage door het Sovjet-Rode Leger in 1945, nadat de nazi’s Hongarije ontvluchtte en het wordt geloofd dat hij terug werd meegenomen naar Moskou, waar hij naar verluidt op 17 juli 1945 overleed in de gevreesde KGB Lubyanka gevangenis.

De omstandigheden van zijn gevangenschap en dood blijven echter tot op de dag van vandaag onduidelijk.

De speciale conferentie gewijd aan het leven van Wallenberg werd deze week geleid door de voormalige Israëlische ambassadeur in Polen, professor Shevah Weiss en werd bijgewoond door luminaries op het gebied van Pools-Joodse relaties zoals de voormalige overlevende van Auschwitz en de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Professor Władysław Bartoszewski, Pools -Joodse journalist Konstanty Gebert, evenals de Israëlische specialist in de geschiedenis van de Hongaarse Joden tijdens de nazi-bezetting, Doctor Robert Rozett van het Yad Vashem Instituut in Jeruzalem.

Het evenement werd georganiseerd door de Hongaarse ambassade in Polen, het Hongaarse Cultureel Instituut in Polen, de Israëlische ambassade in Polen, de Zweedse ambassade in Polen, en het Joodse theater van Warschau.

In aanvulling op het debat, voerde het Museum van de Geschiedenis van de Poolse Joden educatieve workshops uit gericht op het leven van Raoul Wallenberg en de ceremonies werden afgesloten met een muzikaal optreden van de Budapest Odessa Klezmer Band.

Standbeeld geschonden.

De conferentie kwam een dag voor een standbeeld in Boedapest van de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg, geschonden was.

Het beeld had vijf afgehakte varkens voeten geregen aan een touw, een van hen was gepositioneerd bij Wallenberg’s hoofd.

De Hongaarse regering heeft de “brutale verontreiniging” van het Wallenberg monument en de “degradatie” van zijn herinnering veroordeeld.

Bron: The News.pl English

Wie was Raoul Wallenberg?
Raoul Wallenberg Wikipedia English

All photos and texts on this website are copyrighted.
Unauthorized use without permission of the Author or Administrator, will be punished by international law
Copyright © 2004 - 2018 All Rights Reserved Polenforum.nl